DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2010

 


4.12.2010 - OLOMOUC

 
V rádiu i za okny úžasně krásná, ale zároveň kapku depresivní ladovská zima. Silnice zapadané kupami sněhu, mrzlo, až praštělo, ale nás to stejně neodradilo - čekala nás poslední výstava letošního roku, kterou jsme si nenechali ujít. Jen jsem v rodině ještě za většího cvoka než předtím. Uklidňuje mě vědomí, že takových nás v Olomouci bylo víc :-)))
    Naštěstí silnice byly už ráno bez problémů sjízdné, i naložila jsem do pežotka morčata, v Tišnově Jirku Kytnera s jeho svěřenci a v Brně Míšu Sadeckou a její soutěžní tým...Cesta byla rychlá a příjemná (až na tu trochu omrzlin při nakládání), na výstaviště jsem se trefila skoro bezchybně, s bravurním zatočením smykem přes chodník :-), odvlekli jsme všechny chlupatce na přejímku, a protože všichni prošli beze ztrát, mohli jsme si začít užívat soboty. Opět nás čekalo milé přivítání - uvítací balíček - a perníkové morčátko taky nechybělo :-).
    Den ubíhal rychle a pohodově, okukovali jsme posuzování a vystavená zvířátka (dokonce jsem viděla asi 2 kočky, jejichž výstava probíhala souběžně v přízemí pavilonu), povídali si se známými, sem tam jsme udělali tržbu stánku s občerstvením a po poledni jsme si s Míšou udělaly výlet na náměstí, kde probíhaly předvánoční trhy. Ve výborné náladě jsme si obešly stánky, kterých tedy bylo vážně hodně, něco malého si koupily, a pak jsme poněkud ztuhlé zalezly do cukrárny a užívaly si pohodu při palačinkách a kafíčku.
    Výstavy se od nás tento rok účastnila celkem 4 morčátka, samí mlaďoši a ještě ke všemu všichni bílí :-). Jmenovitě Isachi, Denali, Guinevere a díky tomu, že bylo místo, vzala jsem na první výstavu i malou Granadu. Doufala jsem, že budou nějaké další kartičky a nakonec po jedné dostalo každé morčátko. Isachi a Denali se dokonce v silné konkurenci i umístili. Ze všech mám velkou radost, kterou nezkalila ani veselá situace při vyhlašování výsledků, kdy Míša s Jirkou svévolně neuposlechli mého výslovného zákazu vyhrát balíky hoblin a úplně klidně si vyhráli, co jen mohli :-))). Za mého křečovitého smíchu si nosili další a další ceny, a tak jsme se po skončení výstavy v mrazu pěkně zahřáli při skládání všeho do mého pidivozu. Doteď prostě nechápu, jak je možné, že jsme tam zase všechno narvali. Včetně 2 balíků hoblin, morčat a lidí. Chudák Jirka seděl na zpáteční cestě s koleny až u brady a Míša...ta někde vzadu určitě taky byla, protože se čas od času zpod hromad sena a přepravek ozýval její hlásek :-) Všechno se zvládlo dovézt, vyložit, morčouni celí šťastní prošmejdili své domečky, nacpali si pupíky a blaženě usnuli.
    Výstava byla skvělá jako vždycky, posuzování rychlé, o morčátka bylo krásně postaráno, organizátorky sehnaly neskutečné množství krásných cen, všechno klapalo, co dodat. Snad jen to, že sebelepší výstava bez milých lidí by nebylo to pravé :-) Cesta stála určitě za to a už se moc těším na příští rok.
    
 
výsledky - 3. vánoční výstava ušlechtilých morčat Olomouc
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Marsyas Isachi Only One A  97 bodů
3. nejlepší hladké junior
3. nejlepší krátkosrsté junior
3. nejlepší krátkosrstý pár (s Denali)
Petr Tejml
Denali Margarita
A  96,5 bodu 3. nejlepší krátkosrstý pár (s Isachim) Petr Tejml
Granada Margarita A  96,5 bodu
-
Petr Tejml
Guinevere Margarita
A 96,5 bodu - Petr Tejml
 
 
malé výstavní nahlédnutí na klece a - pane jo - na pár drobností pro vítěze :-)))
    
zvědavec Isachi, rozplacatělá Denali, stydlivka Granada, mimořádně neakční Guinevere
a její krásnější starší sestřička Carmenka, bytem u Sadeckých :-) 
 


6. a 7.11.2010 - BOHUŇOVICE

 
Ano, já vím... Tvrdila jsem, že poslední výstava bude Olomouc a jinak už nic. Ale tak nějak se to zase semlelo...
- a prý že jsem hamoun, tak ať má pověst neutrpí :-)) Hlavně by byla škoda nejet, protože výstavy byly opravdu moc fajnové.
Osobně jsem se s morčátky zúčastnila po oba dny, jen složení bylo trochu jiné, v sobotu jsem do auta přibrala i ekipu z Juráše (Jirku a jeho 2 kusy morčátek :-), sama jsem vezla celkem 5 chlupatců ve složení Cheops, Raimondo, Esmeralda, Isachi a Denali, na neděli už jsem byla bez spolujezdce a morčátka jsem vzala jen 3 - Isachiho, Denali a nováčka Guinevere. Cesta i vše ostatní bez problémů, zabloudila jsem jen jednou, takže jsem na sebe právem hrdá :-).
Obě výstavy se nesly v duchu Halloweenu, pořadatelky měly všechno vyladěné do detailu - přes výzdobu (dýně na stromě před vjezdem do areálu mi ušetřila trapné bloudění po obci) a stylové diplomy až k ubrouskům se strašidlem :-) Prostě paráda. Morčátka měla k dispozici pěkné ubytování, jen tedy zima byla řádná, aspoň my vystavovatelé jsme se klepali. Ale i to měly pořadatelky podchycené výstavním svařákem a dalšími zahřívátky. I něco do žaludku se našlo, kromě řízků a guláše jsme byli neustále zásobení domácími buchtami a jako ceny pro vítěze byly rozdávány dokonce ručně vyráběné muffiny s designem dýně. Kde na to všechno holky braly čas... :-)
Posuzování proběhlo pod taktovkou Andrey Kroftové a Denisy Vítkové, mazlíky pokud mě paměť neklame hodnotila Anička Havlínová (no nemůžu si holt pamatovat všechno, protože jsem byla pořád zalezlá někde v teple a moje mozkové buňky jsou nastavené na jiné roční období :-). Hlaďásci nakonec po oba dny dostali (někteří nedostali :-) bodíky od Dr. Vítkové a za sebe jsem byla s výsledky spokojená - pár morčátek se dokonce i umístilo. V sobotu se Cheops a Esmeralda ziskem poslední kartičky stali zatím neoficiálně Grandšampiony ČR, sranda morče Denali taky zamakalo a stalo se šampionem ČR (tohle je pro mě prostě hrozně legrační :-), Isachi dostal další kartičku na granda a jediný Ray, kterého jsem vzala s cílem všechno nebo nic, bohužel opět nezazářil. Takže tím bych pokládala jeho výstavní kariéru za uzavřenou, lepší už to asi nebude a i když klučinovi výstavy nijak nevadí, nebudu ho zbytečně trápit přípravami. A 4 kartičky taky nejsou málo :-). Stejně je krásnej...
No a Jirkovým svěřencům se taky dařilo náramně - Angel s věkem nabírá na kráse a získal 1. kartičku na granda a malá Columbia dokonce vyhrála kategorii anglických crestedů ve třídě baby, s krásnými 97 body! Ještě jednou velká gratulace šťastnému majiteli do CHS Juráš!
Neděle už byla kapku chudší, ale i tak přibyly další kartičky pro Ijáčka a Denisku, oba se vyšvihli i na stupně vítězů, hurá! Malá saténečka Guinevere zatím nijak zvlášť neoslnila, uvidíme, co se z ní ještě vyloupne.
Výstavy se mi zdály moc pěkné, i když v neděli už jsem byla pěkně utahaná, zmrzlá a po závěrečném čištění klecí ještě pěkně ukýchaná. Pořadatelky Lucka s Aničkou si určitě zaslouží velkou pochvalu za prima výstavy.
 
výsledky - 1. výstava morčat Bohuňovice
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Marsyas Isachi Only One A  96 bodů
3. nejlepší hladké baby 
Denisa Vítková
Denali Margarita A  96 bodů - Denisa Vítková
Esmeralda Margarita A  96,5 bodu
-
Denisa Vítková
Niffer's Raimondo A 93 body - Denisa Vítková
Cheops Pod Stránskou skálou A  95,5 bodu 2. nejlepší hladké adult Denisa Vítková
 
výsledky - 2. výstava morčat Bohuňovice
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Marsyas Isachi Only One A  96,5 bodu
2. nejlepší hladké baby
Denisa Vítková
Denali Margarita A  96 bodů 3. nejlepší hladké junior Denisa Vítková
Guinevere Margarita A  94 body
-
Denisa Vítková
 
      
      Šikovné slečny pořadatelky s výstavní budovou v pozadí - náhled dovnitř - děsně nenápadné šmírování posuzování - 
- a plné stoly cen na sobotu a na neděli včetně muffinů á la dýně :-)
 
     
Deniska, Ijáček, Esinka, Rayík, Pajdýsek a prtě Gina
 
    
Stylová výzdoba :-) - papoušci na prodej - baldwinek ve stanu - a jedna úžasná chlupatá koule, nešlo nevyfotit :-)

 



2. a 3.10.2010 - BOHDALOV

 
Výstavnímu fanatismu se meze nekladou - střihli jsme si další morčecí víkend, tentokrát v podobě dvou jednodenních výstav v Bohdalově. Je pravda, že letos jsem si to tu nějak výrazně neužila, v sobotu jsem si totiž hezky dojela až odpoledne (ještě jednou velké Ď Jirkovi z CHS Juráš za perfektní kurýrní i krmicí služby :-) a v neděli jsem si zase krapet přispala, protože morčátka nocovala na místě a tak odpadlo ranní vstávání kvůli přejímce...Ale i tak jsem si stihla popovídat s milými známými, sežvýkat výstavní řízek a za doprovodu cvakajících zubů si prohlédnout celý areál. Venku bylo jen pár stupňů nad nulou, holt drsný kraj, nic pro bábovky, a tak to jistilo 5 vrstev oblečení :-).
Morčecí výstava byla stejně jako loni malou částí velké Výstavy Vysočiny, na které byly k vidění hromady drůbeže, holubů a králíků, nechybělo ani okrasné ptactvo, zcestovalé nutrie a dokonce pár oveček, telátka, kozy a jedna sladce chrupající prasnice. Na výstavu zaskočili i sportovně založení králíci, kteří na svém červeném koberci předváděli ukázky parkuru. A všichni byli unešení kapesním čivaváčkem doktorky Vítkové :-)
V sobotu hladká morčata posuzoval Petr Tejml, v neděli Petra Švarcová a přes kapku stísněné podmínky všechno rychle odsýpalo a v neděli jsme byli doma už brzy odpoledne. Obě výstavy pro nás nedopadly špatně, kromě nějakého toho ocenění si morčátka dovezla další čekatelské kartičky. Isachi se v sobotu ziskem páté kartičky stal zatím neoficiálním šampionem ČR, Denali dostala svoji čtvrtou a Esmeralda a Cheops mají o úspěšném víkendu každý už čtvrtou kartičku na Grandšampiona. A jestli mě paměť neklame, malá Emmička domovem v CHS Pod Stránskou skálou si v Bohdalově už taky vydobyla poslední šampionskou kartičku, moc gratuluji :-)
 
výsledky - 4. bohdalovská výstava morčat
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Marsyas Isachi Only One A  97 bodů
2. nejlepší krátkosrstý pár
(s Denali) 
Petr Tejml
Denali Margarita A  96,5 bodu 2. nejlepší krátkosrstý pár
(s Isachim)
Petr Tejml
Esmeralda Margarita A  97 bodů
nejlepší krátkosrsté baby 
Petr Tejml
Cheops Pod Stránskou skálou A  95,5 bodu - Petr Tejml
 
výsledky - 5. bohdalovská výstava morčat
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Marsyas Isachi Only One A  95 bodů - Petra Švarcová
Denali Margarita A  95,5 bodu - Petra Švarcová
Esmeralda Margarita A  96,5 bodu
3. nejlepší hladké baby 
Petra Švarcová
Cheops Pod Stránskou skálou A  94,5 bodu  - Petra Švarcová
 
 
   
Výstavní koutek :-) a výstavní ocenění...
 
         
Isachi, Denali, Esmeralda, Cheops... a Míšiny holčiny Carmen a Emma
 
     
Jen malý kousek z celé výstavy - nutrie - ušáci - a jejich sportovně zaměření kolegové
 
     
Další vystavovaní krasavci - některé už davy čumilů úplně zmohly :-))
                                                         
 
 


18.-19.9.2010 - CHOTĚBOŘ

Krásný baboletní (ale zimomřivý) víkend jsem si s morčátky užívala na Vysočině v Chotěboři, kde se konaly dvě jednodenní výstavy. V sobotu jsem do svého pažoutka přibrala Jirku z CHS Juráš s Andělem a v neděli zase svezl Jirka nás, díky za pohodovu cestu :-). Morčecí výstava byla součástí velké výstavy drobného zvířectva, v areálu byli k vidění králíci, holubi a drůbež, jenom naše staré známé nutrie se někde zatoulaly...Oba dny jsme strávili okukováním posuzování, posedáváním nad místním kafem s dalšími polozmrzlými známými, někteří chovatelé ještě dolaďovali přípravu svých závodníků...:-). Taky tam byla tombola s bezkonkurenčními výhrami (kdo by netoužil vyhrát třeba holuba, vánoční ozdoby nebo buchtu v prášku :-), stánek s krmivy, místní včelařský spolek a nechyběla ani ukázka králičího parkuru.
Výstavy se za naši CHS účastnili: Cheops, Stella, Esmeralda, Isachi, Raimondo a premiérově (původně jen tak pro srandu :-) Denali. V sobotu naši kategorii posuzovala Petra Mydlářová, mazlíky Lenka Fuksová, v neděli moji chlupatci prošli rukama Petra Tejmla a mazlíci byli ohodnoceni Aničkou Havlínovou. Každý den bylo posuzování kapku jiné, ale i tak jsme nedopadli nejhůř - všichni kromě Raye (chudáček, aspoň za tu vytrvalost by si chybějící kartičku na šampiona zasloužil, i když zrovna jemu to bylo fuk, hlavně že bylo co jíst :-)) dostali další čekatelské kartičky. Největší překvapení (a samozřejmě velkou radost) mi přichystala maličká Denali (jedno z miminek, která mi zbyla po Jájince a která jsem od narození krmila ručně) - přestože je holčička menší a asi už nějak extra nevyroste, na výstavě dostala po oba dny krásných a nečekaných 96,5 bodíku a hlavně výstavu samotnou i noc bez kamarádek zvládla v pohodě. I ostatní kamarádi chovatelé neodjeli s prázdnou a Jirkův Angel (jehož cestu za slávou bedlivě sleduje široké okolí :-) si odvezl už 3. čekatelskou kartičku :-). A musím se i pochlubit, na výstavách se předvedly i Emmička a Carmenka, které bydlí u Míši Sadecké, vyrostly z nich velké fešandy a obě získaly další kartičky a Emmča získala i ocenění :-) Gratulace do CHS Pod Stránskou skálou!
Výstava byla pohodová a příjemně odpočinková, posuzování i vyhlášení výsledků rychlé a nejen mě vysloveně potěšil nedělní konec už před 15. hod. 
 
 výsledky - 2. chotěbořská výstava morčat
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Marsyas Isachi Only One A  95,5 bodu
3. nejlepší krátkosrstý pár
(s Denali) 
Petra Mydlářová 
Denali Margarita A  96,5 bodu 3. nejlepší krátkosrstý pár 
(s Isachim)
Petra Mydlářová 
Stella Mown Hay A  98,5 bodu
nejlepší hladké adult
nejlepší krátkosrsté adult 
Petra Mydlářová 
Esmeralda Margarita A  98,5 bodu
nejlepší hladké baby
nejlepší krátkosrsté baby 
Petra Mydlářová 
Cheops Pod Stránskou skálou A  96 bodů  - Petra Mydlářová 
Niffer's Raimondo A  92,5 bodu  - Petra Mydlářová 
 
výsledky - 3. chotěbořská výstava morčat
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Marsyas Isachi Only One A  96,5 bodu
2. nejlepší krátkosrstý pár
(s Denali) 
Petr Tejml 
Denali Margarita A  96,5 bodu 2. nejlepší krátkosrstý pár
(s Isachim)
Petr Tejml
Stella Mown Hay A  97,5 bodu
2. nejlepší hladké adult
Petr Tejml
Esmeralda Margarita A  97,5 bodu
nejlepší hladké baby
nejlepší krátkosrsté baby 
Petr Tejml
Cheops Pod Stránskou skálou A  97 bodů  - Petr Tejml
Niffer's Raimondo A  93 bodů  - Petr Tejml
 
    
Copak se asi skrývá za těmito záhadnými dveřmi...? Ha, opravdu všechno, co nápisy slibovaly :-) I výstava morčat...
...sobotní posuzování (na place je zrovna Emmča :-) a nedělní rozstřel - Stella skončila spokojeně druhá :-)
     
Isachi, Denali, Stella, Esmeralda, Raimondo a Cheops
  
 ...a pár morčátek od Míši a Míši - Emmička a Carmenka...a výstavně nalaďovaná Debrecínka :-))
   
 Tady jsme trávili hodně času, kafe bylo potřeba... aspoň nějaký pocit tepla :-)...
...pohled na část dalších výstav - havěť dvounohá (tedy drůbež) a čtvernohá (králičí klece v pozadí)... 
...a zajímavá ukázka sportovní disciplíny ušáků - králičí hop a mladá skokanská naděje 
 


12.9.2010 - PROSTĚJOV

  
A na druhý den další výstava - tentokrát jsme zůstali na Moravě, vyjeli jsme opět s Jirkou a Angelem, cestou jsme přibrali Míšu Sadeckou a hurá do Prostějova. Trasu znám, přesto jsem ve městě zajela kamsi, kde jsem se ztratila, ale nějakou šťastnou náhodou jsem natrefila správný směr...Výstava byla tradičně moc pěkně připravená a opět potěšilo milé přivítání při přejímce v podobě balíčků sena a hoblin. Morčátka byla vystavena spolu s králíky a holuby - a naprosto parádním DIKOBRAZEM !!! - ve stejné hale jako na jaře, ale měli jsme štěstí na lepší počasí - odpoledne sice už bylo uvnitř celkem dusno, ale dalo se to vydržet. Venku ještě bylo k vidění pár klecí s další domácí havětí - slepice, kachny a parta nablblých perliček občas propadajících hysterickým záchvatům, při kterých se mi vždycky do myšlenek vkradla představa pekáče a nahřáté trouby... Z laviček, kde jsme trávili skoro celý den, byl i pěkný výhled na malou výstavku bonsají, na místě byl opět i obchůdek a stánek s keramikou, kde jsem zakoupila vysmátou myš :-). 
Posuzování standardu A leželo na bedrech polského posuzovatele Mateusze Kozucha, jehož hodnocení bylo pro nás moc příznivé, mazlíky posuzovala Anička Havlínová. Kraťasové se dostali na řadu až jako poslední, čili jsme využili času a kolem poledního si zašli prohlédnout náměstí, které bylo v rámci probíhajících hodových slavností zaplněno spoustou stánků se vším možným i nemožným, pak přišla na řadu výstavní klobása a hned po ní nervy při posuzování našich miláčků. Cha, pořád rozhlašuju, že to beru jako srandu - když přišel na řadu můj první morčoun (Itík), klepaly se mi ruce jako při maturitě, sranda :-)
Hned u prvního posuzovaného hladkého morčete (Míšina Fanča :-) měl posuzovatel problém najít nějaké vady, za které by strhl body, nakonec se mu podařilo ho ohodnotit "jen" 98,5 body a v podobném duchu to pokračovalo dále, i když tolik už nikdo neměl :-). Moje morčátka si nevedla nejhůř, jenom Rayík (sakryš, to jediné mě trochu zamrzelo) nedostal kartičku, chybí mu už poslední, tak se bude harcovat po výstavách ještě chvíl...ale je to pohodář, kterému je fuk, kde si nacpe panděro :-). Stellinka s Esmeraldou získaly poslední kartičky do šampionátu, jupí!, Itík s krásnými 97 body svou druhou (v Prostějově už byl docela otrkaný, nejdřív vrkal na sousedky a kroutil zadkem, až jsem ho musela obklopit kartonem a zbytek dne hloubil tunely a tajné chodby, srandista :-). A vášnivý sběratel Cheopsík začal hromadit kartičky na granda...A taky bylo nějaké to umístění - a hlavně mi morčíci za druhá místa vyhráli nádherná keramická morčata :-)
Ani ostatní pasažéři-spoluvystavovatelé nedopadli zle - Angel získal druhou kartičku (velká radost u Kytnerů :-), ještě pár výstav a taky se dočká) a Míša...no ta mě vůbec neposlechla a klidně si vyhrála snad všechno, co se dalo, díky čemuž jsme strávili veselé chvilky při nakládání opravdu, ale opravdu neskutečné hromady cen do mého pidiautíčka :-))). A nebyli jsme jediní, kdo měl problém s odvozem cen, organizátorky prostě sehnaly úžasné sponzory :-) Ale povedlo se, to hlavní - my, morčata a balík hoblin - se vešlo a cestou jsem se bavila pokukováním dozadu, z Míši byla totiž vidět jen hlava, všechno ostatní bylo zavalené balíky sena a hoblin a přepravkami... V Brně jsme vyložili veškeré osazenstvo z CHS Pod Stránskou skálou včetně výher, nakládaných sýrů a cukrové vaty, v Tišnově Jirku s Andělem a doma jsem pak asi napětkrát odvláčela všechno z auta i já, uf.
Výstava super, kamarádi super, morčátka super - co dodat...Nevím, jak si to užila morčata, hromada trávy na večeři je zajímala víc než poháry a diplomy z obou dní na stole, ale mně bylo celý víkend moc příjemně :-). 
  
výsledky - Hodová výstava morčat Prostějov
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Marsyas Isachi Only One A  97 bodů
3. hladké baby
3. krátkosrsté baby
Mateusz Kozuch
Stella Mown Hay A  97,5 bodu
3. hladké adult
Mateusz Kozuch
Esmeralda Margarita A  97 bodů
2. hladké baby
2. krátkosrsté baby
Mateusz Kozuch
Cheops Pod Stránskou skálou A  96,5 bodu - Mateusz Kozuch
Niffer's Raimondo A  94,5 bodu - Mateusz Kozuch
 
Fotek tentokrát pomálu, celý den jsem se někde povalovala a kecala se známými, nějak na to nezbyl čas :-)
A někteří z přítomných, jako například Itík tunelář, byli stejně nevyfotitelní :-)))
   
 Pohled do výstavní haly...a směrem k posuzovatelům...a Míšin nefalšovaný výraz nadšení z výhry :-)
   
Esinka ležící, spící...Pajdýsek v nepopsatelné poloze :-) a Rayík naprosto imunní vůči výstavnímu ruchu
 
A to je on, největší kusanec celé výstavy :-)
 


11.9.2010 - HRADEC KRÁLOVÉ
 
Na netradičně pojatou "barevnou" výstavu v Hradci jsem nahlásila celkem 5 morčátek - Pajdouše, Tildu, Esinku,  Rejdu Obejdu a prďouska Itíka (jestli nevíte, co to tady plácám, jejich "von" jména si můžete zkusit vyluštit ve výsledné tabulce :-). Pár dní před jsem dostala nabídku, která se neodmítá - spolujízdu v reprezentačním voze Míši z Matadel Bohemia a aby nás nebylo málo, jel s námi ještě Jirka od Juráše s celým jedním kusem morčete :-)
Cesta byla nevšední, atmosféra v autě nabitá adrenalinem :-), ale přes časový pres, zákeřnou mlhu a vesnice, ve kterých mají zjevně zabudované bludné kořeny, jsme dorazili včas - a ještě mezi prvními... Míšo, ještě jednou moc děkuji za dopravu, cesta byla prima zážitek!
Dobrý začátek, ještě lepší pokračování...výstava byla velice příjemná, klece umístěné v prostorách střední veterinární školy byly hezky nachystané, posuzování rychlé (posuzovaly Dr. Vítková a paní Kroftová a posuzovaly moc pěkně), počasí skvělé, na místě zázemí pro vystavovatele, tombola, dětská soutěž v kreslení, přednáška o Mosambiku (výtěžek z výstavy byl určený pro děti z této chudé země, což se mi zdá jako moc prima nápad), obchůdek s chovatelskými potřebami, legrační automat na kafe plivající po zákaznících drobné, výborné řízky a kafe ve školní jídelně, v tělocvičně, kde se vyhlašovalo, čekala mega hromada cen a pohárů...prostě organizace na jedničku! Noemi a spol., opravdu to bylo skvělé, díky :-)
V areálu se dala natrhat i tráva a prohlédnout místní stáje (s krásnou kravkou, poníky a ovečkami) a odpoledne jsme zabrali schody ke vchodu do budovy a vyhřívali si kosti na příjemném sluníčku... pohodička :-)
Výstava celkově působila velice pestře, jednotlivé barvy byly uspořádané vedle sebe bez rozdílu plemen, pěkně se na to koukalo a myslím, že i pro návštěvníky to bylo moc zajímavé. A snad i morčíkům se to líbilo (třeba Jirkův Angel je na výstavách jako doma a nenechal projít jediného návštěvníka, na kterého by nevystrkoval zvědavý nos :-), posuzování se mi zdálo bodově velice příznivé (alespoň pro nás :-), takže nakonec získali všichni čekatelské kartičky a pár z nich i nějakou tu cenu :-) Taky Jirka se radoval z krásného Andílkova umístění (2. nej buff) a Míšina úžasná Termoska byla hvězdou dne mezi neušlechtilými mazlíky.
Na výstavě jsem předala nové majitelce z CHS Fuerteventura krémového Gustíka, kterému se u nás stále nedařily pokusy o miminka... Bylo to dlouhé a ne moc příjemné rozhodování, přece jen jsem ho měla od miminka, ale bude se mít určitě moc dobře a kdoví, třeba se mu místní holky zalíbí a rozhodne se zkusit si i rodičovské povinnosti :-). Gustík si mimochodem na výstavě, aby se neřeklo, vysloužil 97 bodů a 3. kartičku na Grandšampiona, už za svůj nový domov...
No a nám se tedy nevedlo špatně, výsledky můžete skouknout v tabulce, za všechny jsem moc šťastná, největší radost mám asi z Cheopse, který si s 97 body nejen odnesl 1. místo za krémové morče, ale také se zároveň stal Šampionem ČR! Stella, Esmeralda i Ray dostali 4. kartičku, Isachi při své výstavní premiéře svoji 1. (a registrační číslo). A moje malá hyperaktivní a nebojácná Esmeralda vyhrála celou výstavu... :-) Prostě můj bílý poklad :-)
Na výstavě byl vystaven i můj odchov Cyrano - bílý tmavooký satének domovem v CHS Albis, který získal 4. čekatelskou kartičku, fešák jeden :-).
Abych pravdu řekla, zakončení výstavy bylo pro mě trochu mučeníčko, já, introvert, který moc neprožívá být středem pozornosti, jsem si rudá až za ušima chodila pro další a další ceny, s děsivou myšlenkou, kam že to jen šmarjá narveme...Sponzoři byli opravdu velice štědří a cen bylo hooodně, to se musí nechat. Naštěstí Míša projevila skvělý organizační talent a narvali jsme do chuděry škodule sakumprásk všechno i s morčaty.
Výstava byla bez chybičky, holky odvedly obrovský kus práce a zaslouží si velikánskou pochvalu! A jestli opravdu bude napřesrok další ročník a já budu mít co vystavit - pojedeme :-)
 
 
výsledky - Barevná výstava ušlechtilých morčat v Hradci Králové
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Marsyas Isachi Only One A  96,5 bodu 2. bílé červenooké Andrea Kroftová
Stella Mown Hay A  97 bodů
2. bílé tmavooké
2. morče červeno-žluté řady
Andrea Kroftová
Esmeralda Margarita A  98 bodů
1. bílé tmavooké
1. morče červeno-žluté řady
1. morče výstavy
Andrea Kroftová
Cheops Pod Stránskou skálou A  97 bodů 1. krémové Andrea Kroftová
Niffer's Raimondo A  96,5 bodu - Andrea Kroftová
 
 
    
Výstavní budova s vystavovateli v popředí...klece zepředu, zezadu a z boku, s dalšími vystavovateli a návštěvníky v pozadí
    
Isachi, Stella, Esmeralda a Cheops... Rayík nějak záhadně unikl bedlivému oku fotografa :-)       
   
Míšin Pan úžasňák Syčák :-), poháry a ceny a...ehm...no a já...
 


19.-22.8.2010 - PRAHA

 
Dala jsem si závazek, že sepíšu zprávu z výstavy :-) Trvalo to, ale konečně je splněno a překročeno!
Tak tedy od začátku...
Chystání bylo jako obvykle náročné, padla na ně spousta času, nervů a šampónu... ale ať jsem drhla, jak jsem chtěla, zažloutlé pupíky kdysi bílých morčat se mi úplně vybělit nepodařilo (holt není bílá jako bílá, nevhodné hobliny udělaly své a morčecí podvozky se díky nim zbarvily do zajímavého odstínu capuccina). Končila jsem až po půlnoci, vstávala zvesela po třech hodinách s očima jako angorák a kolem 7. hod. ráno jsem už s bandou výstavně naladěných morčounů vystupovala před krásným areálem Toulcova dvora v Praze-Hostivaři. Přejímkou jsme prošli beze ztrát, morčátka jsem ubytovala v pěkně nachystaných klecích (chválím prima nápad s přepážkami mezi klecemi), obeskládala je zeleninou a dalšími dobrotami a skoro celý den jsem pak společně s Míšou Sadeckou strávila nošením morčátek k posouzení, prokládala to výbornou kávou a povídáním se známými. Morčátka ve standardu A posuzovala premiérově švédská posuzovatelka Lena Tysk, ve čtvrtek byli na pořadu dne dlouháni, také byli posouzeni mazlíčci (standard C), a to Ivanou Dobiášovskou (jedno morčátko dokonce získalo neuvěřitelných 100 bodů!).
Krátkosrstí (a tedy i my :-) přišli na řadu v pátek, zase jsem vypomáhala s nošením k posuzování (někteří hlaďásci byli vážně rychlí a ulovit je dalo fušku, morčáci nám to zadarmo nedali a všichni jsme měli na rukou slušivý vzoreček od jejich drápků :-) Chválím další super nápad - čísla klecí nalepená zvířatům na ouška...když člověk odnosil pár desítek morčat, už sám nevěděl, čí je, natož do které z volných klecí má pak vrátit např. jedno z mnoha krémových hladkých morčat. Paní posuzovatelka zvládla posoudit všechna morčátka za pouhé 2 dny, což tedy byl obdivuhodný výkon.
V sobotu přišli na řadu skinníci, které si vzal na starost polský posuzovatel Mateusz Kozuch, a pak už bylo hotovo a mohli jsme si pohodlně užívat příjemné výstavní atmosféry...
Výstava už je pár dní za námi, ale zůstala spousta pěkných vzpomínek - spokojení morčíci s plnými tlamkami, zavalení trávou pokoutně natrhanou v areálu, prima kamarádi a známí, se kterými se vždycky dalo o něčem pokecat, neúnavní organizátoři, kteří se snad na chvilku nezastavili. Výborné jídlo v místní jídelně (zřejmě všechno "bio" :-) a došlo i na medovník :-))), obrovský bafan německé vystavovatelky, který pořád šmejdil mezi návštěvníky, roztomiloučká neunavitelná minifenečka od Brusinky, sobotní nocleh na ubytovně s německými chovatelkami, se kterými jsem se domlouvala jak se dalo (nejvíc rukama a nechápavým úsměvem) a jejich skinníci, kteří celou noc řachtali napaječkami, skvělé kafe (díky za záchranu, Jiříku :-), akční rexíček Knoflíček se svou paničkou, při hledání trávy v areálu statku objevení místní černobílí vepříci, nad kterými Míša zajásala - "jé, skinníci !" :-)), pohodář Angel s nosem permanentně nacpaným mezi mřížky klece v očekávání dobrůtky nebo podrbání, hrooomada cen a pohárů při nedělním vyhlašování a skvělá atmosféra i při závěrečném společném úklidu klecí. Cesta domů, která naštěstí i přes horké počasí dopadla dobře a přivítání od zbývajících členů naší CHS, kteří pohvizdovali nejdřív trochu nedůvěřivě, ale pak to rozbalili a řvali jako námořníci. Unavení závodníci se rozpleskli ve svých ložnicích, ale třeba holky Stella s Esinkou si z radosti, že jsou zase doma, ještě neodpustily večerní honičku po kleci, jsou prostě k nezastavení :-)
Výstava byla jednoduše moc prima a velikánskou pochvalu si zaslouží organizátoři, kteří do toho dali všechno.
Ve čtvrtek jsem na výstavě předala nové majitelce (CHS Od Grácie) krémovou saténečku Fatimku a v neděli jsem si pro změnu zase vyzvedla já novou posilu do našeho týmu - hladkého bílého č.o. samečka od paní Matějovcové z CHS Marsyas, miloučkého chlapečka s dlouhým jménem...alias Itíka :-). Bernie, který se na výstavě stal ziskem páté kartičky prvním šampionem ČR odchovaným v naší CHS, si cestou domů odskočil na zasloužený relaxační pobyt do CHS Juráš, kde stráví příjemné chvíle ve společnosti fešné samičky Bobinky, moc doufám v krásná miminka a držím všechny palce!
Naše výsledky si můžete přečíst v tabulce dole... níž... ještě níž...jojo, to je ona :-). Jediný Rayík nedostal šampionskou kartičku, ale zase se podle všeho (alespoň neoficiálně) stal nejméně bodově ohodnoceným morčetem výstavy :-))) A to už je páni něco, to se podaří málokomu, Rayík je prostě frajer :-). Ostatní měli přece jen bodíků více, bílé holky se dokonce i přes své žluté pupíky umístily mezi nejlepšími morčátky a Coleen získala také 5. kartičku a tedy je další naší šampionkou! Spokojenost veliká, jsem na všechny děsně hrdá.
Takže když to shrnu a spočítám - výstava byla na jedničku s * :-))) Takže co se dá dělat - příště jedeme zase!!!
 
 výsledky - 11. Speciální výstava morčat Praha
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
Bernardo Margarita  A  95,5 bodu - Lena Tysk
Stella Mown Hay  A  97 bodů
nejlepší hladké - bílá tmavooká
2. nejlepší hladké adult
Lena Tysk
Esmeralda Margarita  A  96,5 bodu
2. nejlepší krátkosrsté baby
nejlepší hladké baby
Lena Tysk
Coleen Mown Hay  A  95,5 bodu 2. nejlepší hladké satén adult Lena Tysk
Niffer's Raimondo A  91 bodů - Lena Tysk
Cheops Pod Stránskou skálou  A  96,5 bodu - Lena Tysk
 
 
    
Jdeme na výstavu...vstup do areálu Toulcova dvora, dveře...a už jsme uvnitř :-)
     
Malá prohlídka morčecích budoárů - Bernardo, Stella, Esmeralda, Coleen, Raimondo, Cheops
   
 Stupně vítězů ještě bez vítězů :-), hromady pohárů a cen...a dlouhá výstava je za námi, ale dala všem zabrat :-)
 


 25.7.2010 - VELKÁ LOSENICE

 
Neděle proběhla v podobném duchu jako předchozí den... Tedy vyspala jsem se přece jenom o trochu víc (padla jsem totálně umrtvená do peřin už před 22. hod. a probrala se až kolem 8. ráno, špalek by nespal líp :-), v klidu jsem se nasnídala, nakrmila morčata doma a s dobrou náladou vyjela známým směrem. Počasí se docela umoudřilo, žádné teplo se sice nekonalo, ale aspoň už nepršelo, cestou jsem ještě nakoupila nějaké dobroty pro morčíky i pro sebe a něco před 11. hod. už jsem byla zase v Losenici. Kraťasové ještě posouzení nebyli, takže jsem se opět vlezle přimotala k nošení morčounů. Zbytek dne jsme (pro změnu :-) prokecaly s Míšou, došlo i na tombolu (vyhrála jsem 2 pytlíky zrní a visací zámek) a nakonec se nám zase podařilo zabrat VIP místa na pohovce :-). I neděle byla moc prima, nejen díky dalším moc hezkým výsledkům. Rayík obdržel klasicky stejné body jako předchozí den, Adélka získala poslední kartičku na Šampiona, hurá :-), i Cheopsík dostal kartičku, v pořadí už třetí a mlaďošky opět zabodovaly a obsadily 1. a 2. místo v hladkých v kategorii baby. Takže radost veliká, víkend se jednoduše povedl.
Malá budoucí šampionka Emma se rovnou z výstavy rozjela do nového domova - v CHS Pod Stránskou skálou bude doufám vítanou posilou, její bílá sestřička Esmeralda bude dál válčit za naše barvy :-).
Domů jsem se dostala docela brzy, morčáci po vyložení z přepravek vrazili hlavy do mističek, jako by týden nežrali a neměli na výstavě na chlup to samé co doma :-). Zmizela v nich kopa trávy, a pak sebou práskli a prospali celou noc.
Celý víkend se mi moc líbil, výstavy byly krásně nachystané, morčátka dostala pěkné body, co víc si přát... Jen to, aby se nám napřesrok podařilo zase se zúčastnit :-).
 
výsledky - 6. velkolosenická výstava morčat
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
 Esmeralda Margarita  A  97,5 bodu  1. nejlepší hladké baby  Petr Tejml
 Emma Margarita  A  97 bodů  2. nejlepší hladké baby  Petr Tejml
 Adelina Pod Stránskou skálou  A  95,5 bodu  -  Petr Tejml
 Cheops Pod Stránskou skálou  A  95 bodů  -  Petr Tejml
 Niffer's Raimondo  A  94 body  -  Petr Tejml
 
 
Tady trávili morčíci oba výstavní dny...a malá ukázka pohárků a cen. 
         
Esmeralda, Raimondo, Cheops, Emma a Adelina
        
Z nemorčecího soudku - králíci, nutrie, loudil kozel...
...a důkaz, že český človíček si poradí v každé situaci (cha, kam se hrabe MacGyver :-)))
 


 24.7.2010 - VELKÁ LOSENICE

 
Už delší dobu jsme nikde nebyli, a tak jsem se o půlnoci při spuštění registrací bavila stejně jako ostatní podobní šílenci pokusem registrovat se na velkolosenické výstavy. A nějakou šťastnou náhodou se mi i podařilo nahlásit se na oba dny. Na výstavy jsem se moc těšila, v Losenici jsem sice ještě nebyla, ale nevyužít dvou výstav (s tím, že morčata chystám jen jednou :-) by byla vážně škoda.
Přípravu jsem si tentokrát opravdu užila. Z nedostatku času jsem začala "už" v pátek odpoledne, chlupatci byli taky děsně nadšení, že jim trhám pracně vypěstovanou šviháckou dlouhou srst a čistím všechno možné i nemožné... Ani podplácení trávou nezabralo, kvičeli všichni stejně. Po půlnoci už jsem se jen bezcílně ploužila a po zjištění, že se pokouším namést smetí lopatkou na smetáček, jsem nakonec šla kolem 2. hodiny ranní sladce spát i já. Hned nato mi v 5:00 zákeřně zazvonil budík, i sbalila jsem morčata (docela se divím, že jsem trefila ta správná, na to, v jakém stavu jsem po třech hodinách spánku ráno musela být :-) a za vytrvalého deště vyrazila na Vysočinu. Pršelo, silnice vypadala nebezpečně, všude spousta silničních pirátů, ale dorazili jsme včas na přejímku a ani jsem nezabloudila, heč :-)
Výstava morčat byla součástí mega chovatelské akce - XI. ročníku podpeperské výstavy všeho možného, kromě drůbeže, holubů, králíků, papoušků a koz byli k vidění i ovečky, poníci, naše známé znuděné nutrie a dokonce byl na výstavě i jeden pštros... Prostě místní událost č. 1 :-). Morčátka se měla moc dobře, výstavní ubikace byly umístěny uvnitř budovy, kde bylo oproti vlezlé zimě venku docela příjemně. A protože sobota bohužel propršela skoro celá, byli jsme taky pořád zalezlí uvnitř. Naštěstí bylo s kým si popovídat i co dělat, i k jídlu se něco našlo, tak den příjemně uběhl.
Posuzování uběhlo rychle, část dne jsem se zabavila nošením morčátek k posouzení a na zbytek jsme s Míšou Pod Stránskou skálou :-) zabraly pohovku s výhledem na expozici hadů, žab, procházejících návštěvníků, nemluvného sklípkana, achatin, krásně šilhavého chameleona a podobné havěti, hned vedle byla ještě ukázková líheň se spoustou zvědavých čerstvých kuřátek i ještě nevylíhlých vajec.  
Moje morčátka rozhodně ostudu neudělala, dovezli jsme si celkem 5 ocenění a všichni kromě Raye dostali i další čekatelské kartičky. Nejvíc jsem hrdá na mrňata, obě holky byly úžasné, na to, že jim ještě nejsou 3 měsíce, a přestože moc konkurence neměly, udělené body mluví za vše, mám z nich obrovskou radost :-) A taky mě potěšil miláček Pajdýsek, který si odvezl svůj první (a snad ne poslední) diplom :-). Fešanda Adélka se taky krásně umístila a ani Rayík mě nezklamal, příště bude určitě lépe.
Výstava byla moc příjemná, všechno pěkně klapalo a i domů jsem se dostala docela brzy. Morčátka zůstala přes noc ve svých domečcích, hezky obeskládaná zeleninou, takže si určitě nijak nestěžovala :-)
 
 
výsledky - 5. velkolosenická výstava morčat
 jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení 
umístění  posuzovatel 
 Esmeralda Margarita  A  97 bodů  3. nejlepší hladké baby  Denisa Vítková
 Emma Margarita  A  98 bodů
 3. nejlepší baby morče
1. nejlepší hladké baby
2. nejlepší krátkosrstý pár (s Cheopsem)
 Denisa Vítková
 Adelina Pod Stránskou skálou  A  96 bodů 3. nejlepší hladké adult  Denisa Vítková
 Cheops Pod Stránskou skálou  A  95,5 bodu 2. nejlepší krátkosrstý pár (s Emmou)  Denisa Vítková
 Niffer's Raimondo  A  94 body  -  Denisa Vítková
 
 


 12.6.2010 - PŘÍBOR 

 
V sobotu jsme si s morčíky zajeli na sever Moravy do městečka Příbor, výstavní sezóna je v plném proudu - já ovšem jela s jediným skromným cílem - navštívit v Příboře cukrárnu :-))). Milou a odvážnou spolucestující mi opět dělala Míša Sadecká, která po absolvování cesty na výstavu asi už neměla dvakrát chuť si to zopakovat, ale bohužel neměla na vybranou. Já, známý chaotik, jsem na trase zabloudila tuším celkem 4x (poprvé jako obvykle při nájezdu na dálnici ještě v Brně, pak dvakrát při výjezdu z dálnice a naposledy těsně před budovou výstavy :-), zpátky už to bylo lepší, podařilo se mi bloudění zredukovat jenom na jeden kus. Přejímku jsme kupodivu stihly, takže konec dobrý, všechno dobré...
Výstava se konala v místním domě chovatelů, bála jsem se veder, ale přestože venku panovaly třicítky, uvnitř měla morčátka příjemný chládek a pěkně přichystané klece se senem a granulemi. I pro nás dvounožce to bylo fajn, venku posezení na lavičkách pod stromy, občerstvení zajištěné, co víc si přát :-) Vzhledem k počtu vystavených morčátek všechna posuzovala Dr. Vítková a někdy po poledni už to měli všichni aktéři za sebou.
Zbyl čas i na procházku po Příboře, sympatickém městečku s krásným náměstím, kde je skoro všechno pojmenované po Sigmundu Freudovi :-) S Míšou jsme si daly i výtečný oběd v místní restauraci (no vlastně irském pubu) a celé zmožené jídlem se vlekly zpátky na výstavu, za morčátky, za kafíčkem...
Vyhlášení výstavy bylo také celkem brzy, na svoje závodníky jsem byla náležitě pyšná - všichni 3 "áčkoví" dostali kartičky, Bubáček super 99 bodů (a byl v rozstřelu o 3. místo, ale nevyšlo to, no neva :-) - a Gustík se zase po nějaké době vyšvihl až na umístění - 3. nejlepší hladké morče :-) Hurá!!! No a Míšini krasavci vyhráli všechno, co mohli, takže jsme odjížděly s autem naloženým cenami (před najetím do správného směru jsem tedy nejdřív opět zakufrovala a rozjela se na Ostravu, ale co, pak jsme si ještě jednou udělaly okružní jízdu po Příboře a hajdy domů :-) Výstava byla moc prima, moc fajn sobota...
No a do té cukrárny jsem se zase nedostala :-((( Tak příště...
 
výsledky - 2. výstava morčat a myšek v Příboře
jméno morčete standard
bodové ohodnocení
umístění posuzovatel
Bernardo Margarita A 95,5 bodu - Denisa Vítková
Adelina Pod Stránskou skálou A 95,5 bodu - Denisa Vítková
Gusta z Galaxie morčat A 96 bodů 3. nejlepší hladké morče Denisa Vítková
Agent Margarita C 99 bodů - Denisa Vítková
 
   
Výstavní prostory zvenčí a zevnitř, Bernie a Dr. Vítková v akci
    
kvarteto šikovných závodníků - Gustík, Bernie, Bubáček a Adélka
 
a něco málo z Příbora - malebné náměstí a rodný dům Sigmunda Freuda i s pohovkou :-)


 22.5.2010 - OLOMOUC

 
Květnovou výstavu v Olomouci jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít... Nahlášeni byli všichni kluci, nakonec jsem Gustíka, kterému jsem v den uzávěrky vytrhla já šikula hrst chlupů :-), nahradila Adélkou, ta ovšem výstavy moc nemusí, ráno před odjezdem na mě úspěšně zkusila zvláštní trik s chrčením, a tak zůstala doma. A samozřejmě jí nic není, simulantce jedné.
Cestou jsem nabrala do auta posádku složenou z členů CHS Dainty a CHS Pod Stránskou skálou, zabloudila jsem jen jednou, a to hned při hledání nájezdu na dálnici :-), potom už cesta proběhla v pohodě. Přejímku jsme stihli, morčiska ubytovali v klecích, a pak už si jen užívali příjemného dne. Výstava byla jako obvykle velice pěkně připravená, organizace klapala, posuzovatelé posuzovali, morčata si svědomitě nacpávala pupíky dobrotami, nachystána byla spousta krásných ocenění, hned za vchodem byly stánky s jídlem a navíc jsme od Aničky Havlínové dostali výborný koláč a zákusky, ňamka :-). Popovídala jsem si se spoustou milých známých a nakrmila pár kachen. Takže shrnuto a podtrženo - přes bláznivé počasí, proudy vody a dokonce kroupy byla výstava podle očekávání výborná, děkuji pořadatelce za hezkou sobotu!
Naše výsledky, to už bylo jiné kafe (přestože jsem chystala až dlouho do noci, asi jsem kluky přece jen málo protrhala, holt už ten zrak nejni co bejvával...). Nejlíp dopadl asi Bernie, který dostal v pořadí 3. kartičku čekatele, Pajdýskovi a Rayovi bohužel těsně unikly (musím se polepšit :-). A největší hvězda dne byl mazel Agent - dostal v silné konkurenci úžasných 99 bodů, takže jsem propadla chvilkovému nápadu pasovat všechna morčata na mazlíky, anžto je v tom velká budoucnost :-))), no ale pak dostali stejný počet bodů další 3 chlupatci a 2 morčátka se dokonce vyšvihla na 99,5. A tak Bubák tentokrát utřel, ale vůbec mu to s tlamkou plnou pampelišek nevadilo, on chlapec nějak nemá toho pravého soutěžního ducha.
Velkou radost mi pro změnu udělal můj odchovanec Cyrano z CHS Albis, teď už pořádný kus morčete, který si vysloužil krásných 97,5 bodu (a v pořadí už 3. čekatelskou kartičku) a umístil se na 2. místě v juniorské kategorii hladkých morčat, gratuluji :-).
Fešák Cyrano
Výstava skončila kolem 19. hodiny, cesta zpátky byla kapku dramatická - při sjezdu z dálnice do Brna se mi vtipně zablokovala spojka, zbytek trasy na nádraží, kde jsem vyložila pasažéry, jsme dojeli prakticky bez možnosti řazení (rozjezdy ještě šly jakžtakž na dvojku, jinak jsem řezala zatáčky se zařazenou trojkou), po zastavení už se ale řadicí páka ani nehla. Takže panika, chudáci morčíci už se v malém prostoru trochu potili, ale naštěstí mám hodného tatínka, který ochotně dojel do Brna, něco kamsi nalil, pak trochu šťouchnul do zaseklé spojky a bylo to. Domů už jsme dojeli v pořádku, všichni jsme byli unavení, něco jsme slupli a hajdy na kutě. Tak zase znovu v Olomouci v prosinci :-)
 
výsledky - 6. Hanácká výstava ušlechtilých morčat
jméno morčete standard
bodové ohodnocení
umístění posuzovatel
Bernardo Margarita A 95 bodů - Petr Tejml
Niffer's Raimondo A 94,5 bodu - Petr Tejml
Cheops Pod Stránskou skálou A 94 bodů - Petr Tejml
Agent Margarita C 99 bodů - Lenka Fuksová
 
   
 Výstavní prostory v pavilonu H výstaviště Flora...
   
...a moji hošové - Bernardo, Raimondo, Cheops a Agent Bubák
 


 1.5.2010 - PROSTĚJOV

 
Hodně jsem přemýšlela, jestli na výstavu jet, jsem ráda, že jsem se nakonec rozhodla správně, skvěle jsem si zarelaxovala a vyčistila hlavu. Příprava ovšem stála za to, kluky jsem průběžně upravovala v "kojicích" přestávkách přes den, na koupání došlo až v noci, moc jsem to nehrotila, anýbržto naše hlavní ambice byly - odpočinout si a pokecat se známými :-).
Na výstavu jsem jeli opět s Jirkou a dalšími pasažéry z CHS Juráš, cesta rychle uběhla a v Prostějově se mi nějakým nepochopitelným způsobem podařilo nezabloudit a dojet přímo na místo. Výstava byla moc příjemná, pěkně organizovaná, u přejímky všichni dostali milou pozornost, posuzování se nijak výrazně neprotáhlo, i počasí se umoudřilo a po ranním lijáku vylezlo sluníčko... Bohužel ve výstavní hale se právě díky sluníčku v průběhu dne udělalo nepříjemné dusno a tak jsme nosili morčátka vyvětrat ven, ale naštěstí to všichni chlupatci v pořádku zvládli a venku po stříškou jsme si s ostatními příjemně poseděli a poklábosili u místního originálního kafe (s pánem, který kafíčko vařil, to bylo smlouvání jak na bazaru, na kafi vážně nešetřil :-), ceny úžasně nízké, paráda... Na místě byly stánky s potřebami pro morčáky, ale odolala jsem. Zato tráva v areálu byla krásná a zadarmo, tak se chlupatci cpali a cpali...
Na výstavu jsem nakonec místo plánovaných 5 kousků (přihlášení Cheops a Bernardo měli bohužel malý defekt srsti - Pajdýsek pupínek po klíštěti na nose a Bernie kousanec od kolegy, který se do výstavy nespravil) vezla morčíky jen 3 a dopadli jsme nečekaně dobře, na tu naši bídu :-) - odvezli jsme si 2 čekatelské kartičky, Raimondo má teď celkem 3 a Gustík dostal 1. kartičku na Grandšampiona. Mazlík Agent byl hvězda dne, v silné konkurenci mazlů všech tvarů a barev si vybojoval 3. místo :o))) a dostal spoooustu krásných cen. Asi udělám mazlíky ze všech, vypadá to, že se to vyplatí, bylo toho plné auto :-).
Bylo to vážně moc příjemné zpestření, domů jsem dorazila docela brzy, vyzvedla mimouše a uložila a nakrmila unavené závodníky, kteří sebou praštili tam, kde jsem je položila... Další Prostějov by měl být na podzim, už si na něj brousím zuby :-))).
 
 výsledky - 1. prostějovská výstava ušlechtilých morčat
jméno morčete standard
bodové ohodnocení
umístění posuzovatel
Niffer's Raimondo A 95,5 bodu - Petr Tejml
Gusta z Galaxie morčat A 95,5 bodu - Petr Tejml
Agent Margarita C 98 bodů 3. nejlepší mazlík Anna Havlínová
 
               
   
 Výstavní hala...naše celodenní stanoviště :-)...Míšiny krasavice rexice...a morče všežravé Marlenka :-)
 


 20.2.2010 - RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

 
Naši výstavní sezónu jsme zahájili cestou na severoseverozápad – do Rychnova nad Kněžnou. Vyrazili jsme brzy ráno s velkou časovou rezervou a s několika pasažéry - Jirkou z CHS Juráš a Míšou z Matadel Bohemia a jejich morčisky, takže cesta příjemně uběhla. Jen ta časová rezerva se díky mému adrenalinovému stylu řízení trochu smrskla a na výstavu jsme dorazili mezi posledními 10 minut před koncem přejímky :-) Výstava byla fajnová, morčátka si medila v klíckách, v teplíčku a s tlamkami plnými zeleniny, žádné nervy - jsou to už přece jen ostřílení borci. Na výstavě jsem potkala spoustu známých lidiček i morčátek, osobně jsem brala závodníky v počtu 4 ks – Stellu, Gustíka, Raimonda a Coleen. Zbytek zůstal doma za účelem zplození nových margariťat :-). Potěšilo mě, že se na výstavě sešly s mamčou i 3 z Coleeniných dětiček – teď už půlroční saténoví krasavci Carmen, Claudia a premiérově i Cyrano, ze všech vyrostla fešná morčata, která se ani při posouzení neztratila – roztomilá modroočka Carmenka dostala krásných 97 bodů, druhou čekatelskou kartičku a umístila se na druhém místě ve sloučené kategorii hladkých saténků (a předběhla i svoji maminku – a kde je nějaká úcta k rodičům, co ?! :-). 
 Carmenka
Z Cyrana je krásný a milý klučík, čekatelskou kartičku sice protentokrát nedostal, ale čeká ho určitě zářná kariéra :-). Sympaťajda Claudinka je taky moc povedená, ale bohužel při novém bodovacím systému nemá s tím zatrachtilých zálomkem na oušku moc šancí :-(. Ale všichni mi udělali radost, navíc i poslední bráška se prý v CHS Cavia Ania činil a má už krásné dětičky od rovnou dvou manželek :-).
Moje morčátka nakonec dopadla také až překvapivě pěkně, vzhledem k bodování obecně - hodnotilo se již podle nového standardu, který má přece jen nějaké odlišnosti - takže si rozhodně nestěžuji :-) Stellinka je prostě úžasná, krásných 97 bodíků a hrdé tituly 1. hladké a 2. nej krátkosrsté v kategorii B - junior, supermáma Coleen 96 bodů a umístění coby 3. nej saténové hladké (přestože jí trochu přetékají špeky, až jsem se styděla :-))). Věkové kategorie byly u saténků kvůli malému počtu morčat sloučeny dohromady. Šikulka Gustík vyfasoval super 96 bodů – a získáním 5. čekatelské kartičky se stal kooonečně zatím neoficiálně Šampionem ČR, hned si zažádáme o udělení (uf, ulevilo se mi, že jsem mu to zasejc nějak nezvrtala :-). Jediný Rayík si neodvezl kartičku, ale 94 bodů není vůbec špatných, navíc se choval jako profík a rozhodně mě nezklamal.
Posuzování trvalo celý den, ale nám to bylo celkem fuk, s kolegyněmi chovatelkami jsme si užily fajn odpoledne ve městě, nejdřív chutný obídek v hotelu (snad jsem byla s hoblinou ve vlasech a morčecími chlupy na svetru dostatečně nóbl :-) a pak jsme se uvelebily v příjemné kavárničce u dobrůtek a kafíčka, prostě pohoda...
Výstava končila v 17 hod., bohužel vyhlašování výsledků se velmi protáhlo – začalo se až o čtvrt na 8, kdy už byli všichni, co neodpadli a vydrželi do konce, totálně utlumení. Odjížděli jsme asi ve 20 hod., naštěstí cesta byla bez problémů, jen jsem se domů dostala až asi o půl 11. Všichni jsme lehli, kde jsme zrovna padli a chudáci morčíci byli tak utahaní, že někteří pospávali ještě celé dopoledne, i když normálně věčně sondují, kdy bude něco k snědku. Jinak nemám výstavě co vytknout, byl to moc příjemně strávený den. 
 
výsledky - IX. výstava morčat a drobných hlodavců Rychnov nad Kněžnou
jméno morčete standard
bodové ohodnocení
umístění posuzovatel
Stella Mown Hay A 97 bodů
nejlepší hladké junior
2. nejlepší krátkosrsté junior
Denisa Vítková
Coleen Mown Hay A 96 bodů 3. nejlepší hladké satén Denisa Vítková      
Gusta z Galaxie morčat A 96 bodů - Denisa Vítková
Niffer's Raimondo A 94 body - Denisa Vítková
 
 
      
zleva: příjemné výstavní prostory, posuzování aneb Dr. Vítková v akci, Stella, fintilka Coleen, Gusta, pohodář Raimondo