DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2009

 


2009


 5.12.2009 - OLOMOUC 

Na předmikulášskou sobotu jsme se vydali na 2. Vánoční výstavu ušlechtilých morčat v Olomouci, na kterou jsem se (alespoň já, nevím, jak morčata :-) opravdu velice těšila. A to tak, že jsem se mírně neovládla při přihlašování a nahlásila rovnou 7 morčat (ještě že zbytek osazenstva je pravděpodobně těhotný nebo mazlík, jinak fakt nevím, jak a v čem bych vlekla ještě je :-). Výstavě předcházelo nekonečné chystání, někteří chlupatci by mohli soutěžit leda tak za největší čuníky, takže jsem na nich dvě odpoledne pěkně zapracovala, načež jsem se zhroutila u televize a už mi bylo celkem jedno, jestli někde neladí nějaký chlup...
A v sobotu ráno v 6:15 jsme vyjeli... Cestou se autíčko plnilo dalšími spolujezdci, v Tišnově jsem přibrali členy CHS Juráš a v Brně silnou ekipu CHS Pod Stránskou skálou a Matadel Bohemia. V neprodyšně ucpaném povozu se výprava hnula směrem k Olomouci. Kdo nezažil, neuvěří, do malého peugeota se pod heslem "zkusíme, kolik se nás tam asi vejde" naskládali celkem 4 lidé a 37 morčat !!! Když jsme se po příjezdu ztuhle vyskládali zase ven, pokusila jsem se to chabě zdokumentovat, ale realitu to úplně nevystihuje :-)
     
Přejímku jsme stihli, před námi čekala obr fronta a kupodivu ještě dorazilo pár lidiček po nás. Všichni jsme prošli bez vad :-) a ještě jsme dostali milou pozornost - mikulášské balíčky včetně perníkového morčete. Ubytovala jsem morčata, uplatila je zeleninou a trochu se porozhlédla okolo. Morčátek tu bylo opravdu hodně, v přízemí probíhala souběžně výstava koček a po pavilonu byla spousta prodejních stánků, bylo na co se dívat.
Organizace byla, jak se dalo čekat, bez chyby (velkou pochvalu pořadatelce Anně Havlínové :-), posuzování se sice docela protáhlo, ale zase jsme dostali chlebíčky a zákusky... mmmm :-))
Hodnocení bylo kapku přísnější, něco mě trochu zklamalo, něco jsem čekala a něco byl pro mě docela šok - ale zase, pravda, příjemný :-) Velmi mě překvapil můj umazlený krémáček Cheops, který se v minulosti účastnil jen jediné výstavy, kde nijak nezazářil, takže jsem si řekla, že ho nebudu výstavami trápit a najednou, kde se vzalo, tu se vzalo - dostal úžasných 97 bodíků !!! Šikula jeden. Coleen dostala další čekatelskou kartičku a 96,5 bodu a největší úspěch čekal na debutantku Stellinku, která si vysloužila rovných 98 bodů a ocenění za první mladé hladké a nejlepší mladé krátkosrsté morče! Takže velká radost! Na výstavě se pěkně vedlo i dvěma samičkám z odchovu od Coleen a Kaika - Carmenka dostala krásných 96,5 bodu a její sestřička Claudinka přes handicap zálomku 95,5, mám z nich radost :-) A také jsem si během dne vystála frontu a nechala zaregistrovat Stellu.
Po vyhlášení nás čekala zpáteční cesta - přestože asi 10 morčat po předání novým majitelům ubylo, našlapat zase všechno zpátky bylo ještě zajímavější než předtím (asi tak trochu i proto, že jsem si inteligentně objednala 25 kg pytel Biostanu a navíc jsem dostala spoustu cen, ach jo :-), ale povedlo se a před 20. hodinou už jsme ujížděli domů. V Brně jsme vyložili Míšu a Míšu, a taky Cheopsíka coby domluveného manžela pro jednu samičku z CHS Pod Stránskou skálou - myslím, že si to zaslouží :-) (tedy Cheops..., co na to zmíněná slečna, nevím). V Tišnově si vystoupil i Jirka s morčátky a za chvilku už jsem vybalovala unavené morčáky i já. Všichni jsme do sebe něco malého nasoukali a usnuli jak špalky :-)
A už se těšíme na další příjemnou Olomouc !!!
 
výsledky - 2. vánoční výstava ušlechtilých morčat Olomouc
jméno morčete standard bodové ohodnocení umístění posuzovatel
Adelina Pod Stránskou skálou A 95 bodů - Petr Tejml
Niffer's Raimondo A 93,5 bodu - Petr Tejml
Stella Mown Hay A 98 bodů
1. mladé hladké
nejlepší mladé krátkosrsté
Petr Tejml
Gusta z Galaxie morčat A 95 bodů - Petr Tejml
Cheops Pod Stránskou skálou A 97 bodů - Petr Tejml
Bernardo Margarita A 95 bodů - Petr Tejml
Coleen Mown Hay A  96,5 bodu - Petr Tejml
 
       
A to jsou naši závodníci :-) zleva: Adelina, Raimondo, Stella, Gusta, Cheops, Bernardo, Coleen;
ne všichni se k fotografování postavili čelem :-)
 


 4.10.2009 BOHDALOV

 
V neděli jsem si užila stejnou trasu jako předchozí den, za světla to ale bylo přece jen trochu lepší :-) Morčátka v pohodě přečkala noc a vesele chroupala zeleninu. Já, poučená omrzlinami ze soboty, jsem si taky lebedila v teplých botách a svetru, udělala jsem dobře, protože foukal ledový vítr (chudáci tvorečkové, kteří měli své výstavní klece venku, brrr), mně bylo u horkého kafe určitě líp.
4. bohdalovská výstava pro nás také nedopadla špatně - Bernie zazářil ještě jednou a - jako by se nechumelilo - vyhrál svoji kategorii i tentokrát, z čehož jsem byla tak ohromená, že jsem se prozatím rozhodla ponechat si ho doma. A Jája se taky rozhodla něco udělat pro svoji kariéru a vyhrála jak kategorii hladkých dospělých, tak i kategorii krátkosrstých morčat a navíc získáním 5. čekatelské kartičky dosáhla i na titul Šampiona ČR!!! Hurá!!! :-))
Do nového domova jsem z výstavy vypravila jednoho z céčkových kluků - bílý tmavoočko Cedric se bude se mít skvěle v CHS Cavia Ania a doufejme se tam také stane hrdým taťkou plánovaných miminek.
A abych nezapomněla - moc za tento víkend děkuji manželům Sadeckým - vy jistě víte za co :-)))
 
výsledky - 3. bohdalovská výstava morčat
jméno morčete standard
bodové
ohodnocení
umístění posuzovatel
Bernardo Margarita A  96 bodů 1. mladé hladké Petra Švarcová
Adelina Pod Stránskou skálou A  95 bodů - Petra Švarcová
Niffer's Raimondo
A  94 body  - Petra Švarcová
Yaya Mown Hay A 97,5 bodu
1. dospělé hladké
nejlepší dospělé krátkosrsté
Petra Švarcová
 
 


3.10.2009 BOHDALOV

 
Krásný zářijový víkend jsme s několika morčátky strávili na Vysočině v Bohdalově, kde se v sobotu i v neděli konaly 2 jednodenní výstavy. Na první z nich jsem se vypravila poměrně brzy, abychom stihli přejímku, takže jsem z domu vyjela ještě za tmy. Cesta přes lesy a vesničky byla nezapomenutelná, jednak kvůli mlze, která by se dala vážně krájet a jednak kvůli bláznivým lesním tvorům, kteří se doslova rvali o to, abych je mohla přejet; dalo velkou fušku mezi nimi prokličkovat, i když jsem jela maximálně 40 km/h. Pár kilometrů před cílem se začalo rozednívat a přestože jsem měla naspěch, chvilkami jsem zpomalovala a okouzleně pozorovala, jak se zpod závojů mlhy vynořuje nádherná krajina jako vystřižená z pohádek.
Do Bohdalova jsme dorazili včas, výstava se konala v areálu místního kulturního střediska v rámci obří chovatelské události zahrnující všechno možné od králíků, slepic, holubů, kachen a jiné domácí havěti až po "putovní" nutrie, které zřejmě jezdí od jedné výstavy ke druhé a jsou tedy už výstavními mazáky (a nějací čumilové už je nemohli rozházet... prostě pohoda... :-).
  
Morčecí koutek byl takové kapesní vydání běžných výstav, i co do počtu nahlášených morčat, posuzování probíhalo na stolech obklopených neprodyšnou masou lidí, takže jak posuzovatelé a organizátoři, tak i účastníci si určitě zasloužili pochvalu, že i za takovýchto podmínek všechno zvládli. I o všechny naše chlupaté mazlíky bylo dobře postaráno. V celém areálu byla spousta zajímavých věcí na koukání i na snězení, a protože bylo i s kým si popovídat, nuda nebyla.
Z naší CHS se zúčastnili Yaya, Adelina, Raimondo a premiérově Bernardo, chudák Gustík (no on to nejspíš viděl jinak :-) zůstal doma, protože jsem chtěla využít říje u Rapči a milá nevrlá nevěsta ho pár dní před výstavou upravila do podoby poněkud nevýstavní (vyrvala mu opice jedna tolik chlupů, že si toho nešlo nevšimnout), takže díky mému skvělému nápadu jsem ho připravila o naději na poslední čekatelskou kartičku, která mu zbývá do šampiona... :-( Ale ono to jednou přijde...
I bez Gustíka jsme si vedli moc dobře - v sobotu získali všichni krásné body, jediný Ray nedosáhl na kartičku a obrovským překvapením byl pro mě Bernie, kterého jsem na výstavu vzala spíš proto, že by se tam snad někomu mohl zalíbit (do té doby ho nikdo nechtěl, přestože jeho ne tak pěkní bratříčkové už byli dávno z domu nebo zamluvení) - a kluk hned na své první výstavě získal úžasných 97,5 bodu a vyhrál kategorii hladkých morčat ve třídě mladých! Takže byl také bez problémů zaregistrován. Jájinka si taky vedla skvěle (98 bodů není k zahození, co?), ale při rozstřelu se nakonec neumístila, což nám vzhledem ke čtvrté kartičce vůbec nevadilo :-).
Morčátka zůstala ve svých boudečkách do druhého dne, kdy se konala další výstava, čili odpadlo časně ranní vstávání...
Na výstavě jsem předala rodině Štefánkových buffatého kluka Baltazara, na kterého čekalo stálé místo hlavního domácího mazla :-) Cestou domů se u mě zastavila milá návštěva - Míša Sadecká s rodinou a jejich spolucestující Míša Palowská, do Brna pak se Sadeckými pokračoval ještě jeden tvoreček - malá bílá saténová modroočka Carmenka, mám velikou radost, že bude mít krásný domov právě tam...
 
výsledky - 2. bohdalovská výstava morčat
jméno morčete standard
bodové
ohodnocení
umístění posuzovatel
Bernardo Margarita A 97,5 bodu 1. mladé hladké Denisa Vítková
Adelina Pod Stránskou skálou A 96,5 bodu - Denisa Vítková
Niffer's Raimondo
A 95 bodů  - Denisa Vítková
Yaya Mown Hay A 98 bodů  - Denisa Vítková
 
    
Zleva: Bernardo, Raimondo, momentka z posuzování a skoro letecký pohled do morčecího koutku - tam někde uprostřed se posuzovalo - vážně tam bylo těsno :-)
 


  27.9.2009 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

 
Konec září jsme si s morčátky zpestřili výletem do Rychnova, kde se konala VIII. výstava morčat a drobných hlodavců. Na rozdíl od minulé cesty v únoru bylo nádherné počasí a sluníčko svítilo jako o život, i cesta byla rychlá a přes několik objížděk příjemná. Výstava v rychnovském Domě chovatelů byla skvěle nachystaná, morčátka si užívala komfortního ubytování a celé výstavní prostory měly krásnou podzimní výzdobu. Kromě morčátek byli v prvním patře k vidění i potkani a venku drobná domácí zvířata - králíci, drůbež a holubi.
Z mých vystavených morčátek se nejlépe dařilo krémové samičce Yaye, která se stala s 97 body 2. nejlepším hladkým a také 2. nejlepším krátkosrstým morčetem výstavy ve třídě dospělých. Ani ostatní moji chlupáči nebyli nejhorší - Gustík s Rayem získali 96 bodů a další čekatelské kartičky do sbírky, holky tentokrát "jen" 95,5 bodu (chuděra Rapča je prostě moc tlustá...zapracujeme na kondičce :-)
Vzhledem k tomu, že výstava byla dvoudenní a dlouhosrstá morčata se předvedla v sobotu, neděle už byla vyhrazena jen kraťasům, čili i posuzování se nijak neprotáhlo a v poledne už bylo hotovo. Prosluněné odpoledne jsme vyplnili obědem a procházkou po Rychnově zakončenou posezením v sympatické kavárničce.
Po vyhlášení výsledků jsme se zase nabalili a vydali zpátky domů. Výstava byla moc pěkná a napřesrok bych se ráda do Rychnova zase vrátila.
   
 
výsledky - VIII. výstava morčat a drobných hlodavců Rychnov nad Kněžnou
jméno morčete standard
bodové
ohodnocení
umístění posuzovatel
Adelina Pod Stránskou skálou A 95,5 bodu - Denisa Vítková
Rapanui Mown Hay A 95,5 bodu - Denisa Vítková
Yaya Mown Hay A 97 bodů
2. nejlepší dospělé hladké
2. nejlepší dospělé krátkosrsté
Denisa Vítková
Gusta z Galaxie morčat A 96 bodů - Denisa Vítková
Niffer's Raimondo
A 96 bodů - Denisa Vítková
         
          
zleva: Adélka, Ray, Gustík, Rapča, Jája                
 


 12.9.2009 BOŠÁCA, Slovenská republika

 
V polovině září se mi díky šťastné náhodě v podobě manželů Sadeckých, kteří mě laskavě dopravili tam i zpět (děkuji !), podařilo zúčastnit se naší první zahraniční výstavy, a to v malé obci Bošáca na Slovensku. Kromě mě se k Sadeckým vecpalo ještě 5 mých morčátek, cesta rychle a příjemně uběhla.
Výstava se konala v tělocvičně místní školy, morčátka měla ve svých klecích pohodlí a ostatní, dvounozí účastníci mohli složit své tělesné schránky na lavičky (kde jsme přes krásné počasí strávili celý den :-) Výstava nebyla co do počtu morčat nějak zvlášť rozsáhlá, ale zato příjemně komorní, posuzování bylo rychlé a organizace bezproblémová. Asi polovina chovatelských stanic, které zde vystavovaly, byla z ČR a tam nakonec putovala i hlavní udělená ocenění (alespoň co se týkalo naší kategorie). Z mých morčátek jenom Ray nedostal čekatelskou kartičku, dostal "pouhých" 95,5 bodu, všichni ostatní byli ohodnoceni jako výborní nebo vynikající a pro Rapanui navíc znamenala získaná kartička poslední schůdek k titulu Šampion ČR. První místa v kategorii hladkých jsme si nakonec pěkně rozdělily s Míšou Sadeckou, její crestedka vyhrála i 1. místo v tomto plemeni :-). Moje holky Adélka a Yaya vyhrály své kategorie, jsou to šikulky :-)
Nejen pro krásná ocenění a skvělé ceny, ale i pro celkově moc příjemnou atmosféru si organizátoři zaslouží velikou pochvalu a už se těším na příští ročník.
 
výsledky - 1. výstava ušlechtilých morčat v Bošáci
jméno morčete standard
bodové
ohodnocení
umístění
posuzovatel
Adelina Pod Stránskou skálou A 97,5 bodu nejlepší mladé krátkosrsté Andrea Kroftová
Gusta z Galaxie morčat A 97 bodů - Andrea Kroftová
Rapanui Mown Hay A 98 bodů - Andrea Kroftová
Yaya Mown Hay A 98 bodů
1. dospělé hladké
nejlepší dospělé krátkosrsté
Andrea Kroftová
Niffer's Raimondo
A 95,5 bodu - Andrea Kroftová
 
            
 zleva: krásné ceny :-), Adélka, Jája a ještě jednou Jája... berušky šikulky moje
 


 13.-16.8.2009 PRAHA-Toulcův dvůr

 
Vrchol morčecí sezóny :-) Speciální výstava morčat v Praze, spousta příprav a nervů... Naštěstí mám v Praze příbuzné, takže nocleh jsem měla zajištěný u hodné sestřenice. Dojet do Prahy nebyl problém, i Toulcův dvůr jsem našla celkem snadno, projela jsem okolo jenom jednou, než mi došlo, že jsem minula odbočku... A jistě jsem nebyla jediná, koho nádherně zrekonstruovaný areál nadchnul, pro výstavu takového kalibru to byly prostory opravdu reprezentativní. Kromě morčátek hostily další budovy i speciální výstavy potkanů a myšek.
Celá akce byla čtyřdenní, takže hodně náročná pro morčátka i pořadatele, včetně skinníků a mazlíků bylo přihlášeno na čtyři stovky čtvernohých soutěžících. A samozřejmě hodnocení celého tohoto stáda padlo na bedra posuzovatelů, jak českých, tak v první řadě holandské posuzovatelky Anneke Vermeulen-Slik, která posuzovala standard A, tedy i naše morčouny.
Popisovat každý den výstavy by bylo zdlouhavé (hlavně už si taky všechno nepamatuji :-), byla jsem tam každý den alespoň na nějakou chvíli nebo rovnou na celý den - nuda nebyla, na tu nebyl při povídání se známými u kafíčka čas... Morčátka zvládla všechny dny bez problémů, jsou to už staří výstavní mazáci :-) Tedy až na prcka Adélku, která byla spolu se svou sestřičkou Alicí asi nejmladšími účastníky, ale i ta se spokojeně cpala dobrotami zalezlá v domečku.
Posuzování podle evropského standardu bylo pro mě a nejspíš i ostatní opět docela překvapením, paní posuzovatelka se zaměřovala na jiné věci než její čeští kolegové, padlo i několik zajímavých teorií a hlavně - hodnocení alespoň pro má morčátka bylo takové, že výborně dopadla ta, která zatím nijak zvlášť nebodovala a naopak morčátka s několika čekatelskými kartičkami skončila jako pověstní sedláci u Chlumce...Takže radost i trocha zklamání, ale účast na výstavě byla rozhodně moc zajímavou zkušeností a stála určitě za to.
Dočkali jsme se i dalšího ocenění - Jájinka se stala nejlepším hladkým morčátkem krémové barvy a kromě cen dostala i krásný diplom s vlastní podobiznou v životní velikosti :-).
Výstava byla moc příjemná a krásná místnost s klenutými stropy jen umocňovala dobrý dojem. Nakonec jsme si všichni společně pěkně zauklízeli a sklidili klece a to, co v nich po našich miláčcích zůstalo...Pak se předala hromada cen a diplomů a výstava byla za námi. Příští rok se doufám do Prahy opět podíváme, už se moc těším!
 
výsledky - 10. speciální výstava morčat Praha, Toulcův dvůr 
jméno morčete standard
bodové
ohodnocení
umístění posuzovatel
Rapanui Mown Hay A SG-velmi dobré - Anneke Vermeulen-Slik
Gusta z Galaxie morčat A G-dobré - Anneke Vermeulen-Slik
Niffer's Raimondo
A F-výborné - Anneke Vermeulen-Slik
Adelina Pod Stránskou skálou A G-dobré - Anneke Vermeulen-Slik
Yaya Mown Hay A F-výborné nejlepší hladké krémové Anneke Vermeulen-Slik
 
   
krásný areál Toulcova dvora
 
  
výstavní prostory a ceny pro vítěze
 
    
blondýny a blonďáci a jejich posuzovací lístky - Rapanui, Yaya a Gustík
 
    
a červeňáčci se svým hodnocením - Raimondo a Adelina
 
 


 26.-28.6.2009 BRNO-Propet

 
Po výletu do Velvar jsem si střihli trochu bližší výstavu - v rámci brněnského Propetu se na výstavišti předvedla i morčátka (a potkani a myšky a psi a kočky a hospodářská zvířata a koně a cojávímještě). Výstava byla třídenní, čili jsem morčata dovezla do Brna v pátek a odvezla až v neděli. O morčátka bylo dobře postaráno, jen prostoru tam moc nebylo - jak pro vystavující, tak pro návštěvníky, kteří se museli doslova prodírat, aby skoukli nějaké zvíře, na to, jak obrovské kapacity má výstaviště k dispozici, pak působila výstava dost stísněným dojmem a navíc tam bylo neskutečně hlučno. Ale i na to si chlupáči zvykli a svoji první několikadenní výstavu zvládli v pohodě, ač s poněkud zaneřáděným podvozkem (díky nevhodné podestýlce...).
Výstavy si užívala tentokrát "jen" 3 morčátka - Rapanui, Gustík a Raimondo, hodnocení bylo relativně přísné, ale i tak dostala Rapča 97 bodů a diplom za nejlepší hladké krémové morče a Gustík se s 96 body stal 3. nej mladým hladkým (i když se vloudila chybička a tohle místečko mělo dostat jiné morčátko s půlbodíkem navíc, nakonec byla dodatečně udělena 2 třetí místa). Ray se tentokrát vyškrábal jen na 93 bodů, holt není vždycky posvícení, jednou má 96 a jindy tohle :-)
Výstava byla tedy celkem fajn, škoda jen vytrvalého deště po celý víkend - ale liják sem, liják tam - v neděli mi přijelo malé červené štěstíčko - Míša Sadecká mi dovezla zamluvenou hladkou holčičku Adelinu Pod Stránskou skálou, hned jsem se zamilovala do jejích kukadel jako zrcadel :-)
 
výsledky - 4. mezinárodní výstava morčat Propet Brno
jméno morčete
standard
bodové
ohodnocení
umístění posuzovatel
Niffer's Raimondo
A 93 bodů - Denisa Vítková
Gusta z Galaxie morčat A 96 bodů 3. nejlepší mladé hladké Denisa Vítková
Rapanui Mown Hay A 97 bodů nejlepší hladké krémové Denisa Vítková
 
         
Rapanui, Gusta, Raimondo, výstavní klece, hvězda :-)
 


  6.6.2009 VELVARY

 
Další z mých dobrodružných nápadů mě začátkem června zavál až kus za Prahu, na výstavu morčátek ve Velvarech (odhadem něco přes 3 hodinky cesty, co dodat :-). Cesta byla docela fajn, optimisticky jsme vjeli do Prahy, však máme mapy a víme kam jedeme. Po třičtvrtěhodince motání se po Tróji a okolí jsem konečně pochopila, že přišel čas na GPS na mobilu, a pak už to byla hračka :-) I přejímku jsme stihli, i když skoro na poslední chvíli. Jakmile jsme vyložili morčouny, začalo pršet a po celý den už nebylo počasí moc vlídné. Ale morčata se měla fajn, také pro nás se našlo nějaké občerstvení a i adrenalinové návštěvy místního improvizovaného WC se daly přežít, když měl dotyčný parťáka blokujícího dveře :-)
Pro morčátka byla připravena spousta cen a tentokrát se dočkala i jedna naše holka - Coleen si vysloužila úžasných 97 bodů, druhou čekatelskou kartičku a pacičkami dokonce dosáhla na umístění - domů si vezla diplom za 2. nejlepší saténové morče :-). I ostatní morčátka byla opět skvělá - Rapanui 98 bodů (a zase kde nic tu nic, chuděra má vytrvale štěstí na lepší konkurenci :-), Ray klasika - 95,5 (ten půlbodík zamrzí, ach jo...) a mrňous Gustík na své výstavní premiéře dostal báječných 96,5 bodu a první ceduličku.
První oceněná morčátka vyhrála balík sena nebo slámy, já jsem měla velikou radost za místo druhé, určitě co se týká předaných cen stačilo :-). Výstava byla celkem pěkná, i když ošklivé počasí přece jen udělalo své. Ale určitě to byl zajímavý výlet.
 
výsledky - 2. velvarská výstava morčat
jméno morčete standard
bodové
ohodnocení
umístění posuzovatel
Rapanui Mown Hay A 98 bodů - Petr Tejml
Niffer's Raimondo
A 95,5 bodu - Petr Tejml
Coleen Mown Hay A 97 bodů 2. nejlepší saténové Petr Tejml
Gusta z Galaxie morčat A 96,5 bodu - Petr Tejml
 
        
 výstavní prostory, ceny, Rapanui, Raimondo, hvězda dne Coleen a Gusta
 


 16.5.2009 OLOMOUC

 
V květnu jsme si s několika dobrovolníky :-) zajeli do Olomouce, kde se konala další, už tradiční hanácká výstava ušlechtilých morčat. Cestou do auta přibylo pár dalších pasažérů (a jeden byl, jestli si dobře vzpomínám, černý :-))) - zástupce CHS Od Eviky a CHS Medinilla - Evu Poukarovou a Tomáše Krůtu a jejich závodníky. Počasí nebylo nic moc, pršelo a na květen bylo docela chladno, ale dojeli jsme (i když je to k nevíře, když uvážím můj orientační smysl). Výstava se konala v pavilonu výstaviště Flora, morčátka měla zajištěno pěkné ubytování a i o lidičky bylo postaráno.
Tentokrát jsem kromě obligátních chlupatců s modrou krví vezla ještě jednoho odpadlíka do standardu C - mazlíka Agenta, který si nakonec odvezl krásných 98,5 bodu. Ani zbytek party neodjel s prázdnou, i když žádné umístění se nekonalo - ale vezli jsem si domů 2 čekatelské kartičky do sbírky pro Rapanui a Coleen. Rapča byla dokonce v rozstřelu s dalšími třemi morčátky, ale nakonec se na ni nedostalo. Poprvé jsem taky vzala na výstavu čerstvého přírůstka Raimonda, který byl s hodnocením sice o bodík pod hranicí, ale to neva, i tak mi Dán jeden udělal radost :-). Dostal navíc registrační číslo a může se těšit do budoucna na nějakou nevěstu...
I když nás počasí drželo uvnitř, výstava byla moc pěkná a skvěle zorganizovaná, pochvala pořadatelce Anně Havlínové!
 
 výsledky - 5. hanácká výstava ušlechtilých morčat Olomouc
jméno morčete standard
bodové
ohodnocení
umístění posuzovatel
Rapanui Mown Hay A 98 bodů - Petr Tejml
Niffer's Raimondo
A 95 bodů - Petr Tejml
Coleen Mown Hay A 96 bodů - Petr Tejml
Agent Margarita C 98,5 bodu - Lenka Fuksová
 
    
... a to jsou oni, zleva: Rapanui, Coleen, Raimondo a mazel Agent 
 


 22.2.2009 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

 
Účast na naší v pořadí třetí výstavě započala (zpětně to tak vidím...:-) přechodným pominutím mých smyslů, které mě svedlo k nápadu zajet si autem, ve kterém jsem jezdila něco málo přes týden, do Rychnova, bratru vzdáleného pěkné dvě hodinky. No a ještě navíc v únoru, v mrazu, sněhu Vysočinou a odjezdem i příjezdem za tmy. Prostě taková pohodová vyjížďka :-). Ale všechny překážky jsme zvládli a na místo dorazili. Rychnov, pravda, neměl v tomto ročním období moc šancí nějak nadchnout, na místě vcelku nic moc co dělat, ve městě nebylo kde se najíst, hlad jsme nakonec ukojili sekanou v místní rádobyrestauraci a celý den mi hlavou probíhaly teskné myšlenky na termosku s horkým čajem, ale morčátka se měla fajn a nakonec pro nás účast nebyla ani očekávaným fiaskem. Posuzovatelem byl tentokrát pan István Siklósi z Maďarska, hodnocení bylo slovní, což byla určitě zajímavá zkušenost, i díky tomu, že hodnocení podle evropského standardu bylo docela odlišné od českého a zaměřené na trochu jiné věci... Sem tam se člověk i podivil, že se dobře umístilo morče, které by asi českým hodnocením vůbec neprošlo a naopak...
Od nás jely jen dvě holky - Yaya a Coleen, obě si zde odbyly svůj debut a snad nedopadly úplně nejhůř - Yaya nakonec získala vůbec první ocenění pro naši CHS - stala se 3. nejlepším hladkým mladým morčátkem výstavy. Obě holky jsem také nechala zaregistrovat.
Posuzování i vyhlášení výsledků se bohužel dost protáhlo, takže jsme spolu s ostatními odjížděli až večer, ale naštěstí i cesta domů byla bez větších komplikací, jen toho sněhu na silnicích bylo kapku moc...
 
výsledky - VII. výstava morčat a drobných hlodavců Rychnov nad Kněžnou
jméno morčete standard
bodové
ohodnocení
umístění posuzovatel
Yaya Mown Hay A G-dobré 3. nejlepší mladé hladké István Siklósi
Coleen Mown Hay A SG-velmi dobré - István Siklósi
 
         
zleva: Yaya a její posuzovací lístek, Coleen a její verdikt...